
Planetaarinen terveys rakentaa hyvinvoivaa yhteiskuntaa
Planetaarinen terveys yhdistää sekä ihmisten ja ympäristön välisen terveyden. Ihmisen hyvinvointi on kiinteästi sidoksissa maapallon ekosysteemeihin ja ihmisten toimet ympäristöön ja ekosysteemeihin vaikuttavat koko planeetan hyvinvointiin. Ihmisten toiminnalla on merkittävä vaikutus maapallon biologiseen monimuotoisuuteen. Metsien hävityksestä ja elinympäristöjen tuhoutumisesta ilman sekä veden saastumiseen ja ilmastonmuutokseen ovat ihmisten aiheuttamia ja ovat käynnistäneet peräkkäisiä ympäristökriisejä, joilla on kauaskantoisia seurauksia. Nämä kriisit muodostavat merkittävän uhan ihmisten terveydelle maailmanlaajuisesti.
Ohessa muutamia peruspilareita planetaarisen terveyden ylläpitämiseksi:
- Biologisen monimuotoisuuden säilyttäminen: Biologisen monimuotoisuuden väheneminen ei ole pelkästään ekologinen huolenaihe vaan uhka ihmisten terveydelle. Biologisesti minimuotoiset ekosysteemit tarjoavat tärkeitä palveluita, kuten pölytystä, puhdasta ilmaa ja vettä, ravinteiden kiertoa ja ilmaston säätelyä.
- Ilmastonmuutoksen hillitseminen: Ilmastonmuutos on yksi aikamme vakavimmista haasteista, jolla on merkittävä vaikutus planeetan terveyteen. Uusiutuviin energialähteisiin siirtyminen, kestävän maankäytön toteuttaminen ja ilmastoon liittyvien katastrofien estäminen ovat tärkeitä tehtäviä ekosysteemien että ihmisten hyvinvointiin.
- Kestävän kehityksen edistäminen: Kestävä kehitys edellyttää nykyisten tarpeiden tyydyttämistä vaarantamatta tulevien sukupolvien kykyä täyttää omia tarpeitaan. Tämä edellyttää kestävien kulutus- ja tuotantomallien omaksumista, investointeja vihreisiin teknologioihin sekä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon asettamista etusijalle päätöksentekoprosesseissa.
- Kestävien yhteisöjen edistäminen: Yhteisöjen rakentaminen on olennainen osa planeetan terveyden turvaamista ympäristöhaasteiden edessä. Yhteisöjen vaikutusmahdollisuuksien vahvistaminen koulutuksen, tasapuolisen terveydenhuollon saatavuuden ja osallistuvien päätöksentekoprosessien avulla vahvistaa niiden kykyä sopeutua ja menestyä muuttuvassa maailmassa. Lisäksi ihmisten ja luonnon välisten yhteyksien vaaliminen lisää hyvinvointia ja edistää planeetaarista terveyttä.
- Terveyden edistäminen: One Health eli yhteinen terveys on ajattelutapa ja toimintamalli, joka huomioi ympäristön, ihmisten, muiden eläinten ja kasvien terveyden kokonaisvaltaisena verkostona. Ihmisen ja muun luonnon hyvinvointi on toisistaan riippuvainen kokonaisuus eli jokaisen eliön hyvinvoinnin katsotaan vaikuttavan jaetun ympäristön hyvinvointiin.
- Politiikan ja hallinnon edistäminen: Tehokas hallinto ja poliittinen päätöksenteko ovat keskeisessä asemassa kestävien käytäntöjen muokkaamisessa ja ympäristöriskien vähentämisessä. Poliittiset toimet, jotka asettavat etusijalle ympäristönsuojelun, edistävät kestävää luonnonvarojen hallintaa ja kannustavat vihreitä innovaatioita, ovat välttämättömiä planeetan terveystavoitteiden edistämiseksi paikallisella, kansallisella ja maailmanlaajuisellakin tasolla.
- Teknologian ja innovaatioiden hyödyntäminen: Teknisen kehityksen ja innovaatioiden hyödyntäminen voivat edistää kohti planeetan terveystavoitteita. Data-analytiikasta bioteknologiaan ja vihreään infrastruktuuriin, teknologiaratkaisut tarjoavat lupaavia mahdollisuuksia seurata ympäristön muutoksia, parantaa resurssitehokkuutta ja edistää kestävää kehitystä.
Ympäristökriisejä ja terveysuhkia tulee tarkastella ja ratkaista kokonaisvaltaisesti. Näin löydämme uusia keinoja ihmisen toiminnan palauttamiseksi planetaarisiin rajoihin. Kuten Charles Darwinkin totesi, “vahvimmat tai viisaimmat lajit eivät ole niitä, jotka selviävät, vaan ne, jotka kykenevät vastaamaan muutoksiin parhaiten”. Aikamme kriiseihin ei voi vain sopeutua, meidän kyettävä myös muuttamaan ajattelutapojamme ja toimintaamme niiden ratkaisemiseksi.