
Kauppakassi, roskapussi…
Muovikassi, paperikassi vai joku muu, siinäpä kysymys. Muovikasseja tulee kaupasta ostettua nykyään harvoin, mutta kangaskasseja naulakossa roikkuu useaakin sorttia, kuten myös reppuja ja kokoontaitettavia ostoskasseja (keinokuituisia).
Muovikasseista tulisi ympäristösyistä luopua.
Ympäristötekniikan lisensiaatti Liisa Lehtinen, joka on toisena kirjoittajana kirjoittanut kirjan Hyvä, paha muovi, on sitä mieltä menaiset lehden artikkelissa, että kaikkein paras ostoskassi on ehdottomasti se kassi, joka on ollut käytössäsi jo pitkään. Lehtisen mukaan elinkaarianalyyseissa on todettu, että parhaita ovat kierrätysmuovista tehdyt kestokassit. Niitä on erityyppisiä mm. Ikea-kassin tapaisia isoja kudottuja ja sitten kuitukankaasta tehtyjä, kuten monet mainoskassit.
Mitäpäs sitten käytetään roskapussina jos muovikassia ei enää osta kaupasta?
1. Pakkausmuovit ja -pussit: Hedelmäpussit, vessapaperien ja vaippojen pakkausmuovi sekä leipäpussit ovat ekologinen vaihtoehto sekajätteen roskapussiksi. Vaikka muoviset ostoskassit jäisivät kauppaan, kulkeutuu kotiin roskapussiksi sopivia muovikääreitä, joita kannattaa käyttää hyödyksi.
2. Muovipussirulla: Rullalla myytävät roskapussit ovat parempi vaihtoehto sekajätteelle kuin muovinen kauppakassi. Rullapussit on usein valmistettu ohuemmasta materiaalista eli niiden valmistamiseen on käytetty vähemmän luonnonvaroja kuin muovisiin kauppakasseihin. Lisäksi pussirulla tulee halvemmaksi kuin kaupan ostoskassit. Plussaa, jos rullapussi on tehty kierrätysmuovista
3. Paperipussi: Jätehuollon näkökulmasta paperiset roskapussit käyvät vallan hyvin sekajätteelle. Tärkeää on kuitenkin se, että pussit ovat ehjiä ja sen verran kestäviä, että ne eivät hajoa astian tyhjennyksen aikana. Samasta syystä ei suositella laittamaan märkää jätettä paperipussiin.
4. Biohajoava pussi:
Biopussit eivät ole täysin ongelmattomia: Ne eivät Suomen olosuhteissa välttämättä hajoa luonnossa kovinkaan nopeasti. Biopussit käyvät kuitenkin sekajätteelle, joka menee poltettavaksi. Niihin pätee sama kuin paperipusseihin, eli pussin on oltava ehjä eikä se saa hajota tyhjennyksen aikana. Osa jätehuoltoyhtiöistä on kieltänyt biohajoavien pussien käytön, koska ne sotkeutuvat lajittelukoneisiin. Tarkista siis, salliiko jätehuoltoyhtiösi biopussien käytön seka- tai biojätteelle.
5. Kierrätysmuovinen kauppakassi: Jos kauppakassin joutuu silti ostamaan, kannattaa suosia kierrätysmuovista valmistettua pussia. Kierrätysmuovista valmistettu kaupan ostoskassi parempi valinta kuin uudesta muovista valmistettu, vaikka kierrätysmuoviset kauppakassit on tehty melko paksusta materiaalista.
Muovien aiheuttamat ympäristöongelmat johtuvat Liisa Lehtisen mukaan huonosta jätehuollosta. Edelleen on paljon maita, joissa jätehuolto on lapsenkengissä. Valtioiden pitäisi huolehtia jätteistään siten, että kierrätys hoidettaisiin loppuun asti ja kierrätysmateriaalista tehtäisiin uusia tuotteita.
Lähteinä käytetty: menaiset.fi, yle.fi