
Ruokahävikki
Oletteko koskaan kuorineet pakastimesta sulatettuja omenalohkoja? Minä olen. Pakasteesta löytyi reilu kolme litraa viime syksynä pakastettuja lohkoja. Kaikki eivät tulleet käytettyä mm. smoothiessa. Ja koska nyt vietetään hävikkiviikkoa, päätin tehdä niistä omenapiirakan, etteivät joudu hävikiksi.

Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa, joissa vuosittain heitetään roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa. Henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa, noin sadan euron arvosta.

Pauligin ja Luonnonvarakeskuksen kehittämän ruokahävikkilaskurin avulla voit arvioida, paljonko sinun kotonasi syntyy hävikkiä. Samalla saat arvion hävikin rahallisesta arvosta ja sen aiheuttamasta hiilijalanjäljestä.

Annoin lohkojen sulaa jonkin aikaa ja aloitin kuorinnan. Parhaiten se onnistui ihan käsipelillä ja aika helposti. Ohje piiraakkaan on Chocochilin ja resepti löytyy täältä https://chocochili.net/2020/09/muhkea-vegaaninen-omenapiirakka/

Koska omenia oli reilusti, tein kaksinkertaisen taikinan ja täytyy sanoa, että muhkea ja varsin täyttävä piirakka tuli. Eikä mausskaan mitään vikaa ole. Tuskin tästäkään hävikkiä syntyy.

Ruoka aiheuttaa lähes kolmanneksen ilmastovaikutuksistamme. Kun syömäkelpoista ruokaa heitetään roskiin kaikki ruoan valmistukseen käytetty energia ja työpanokset valuvat hukkaan. Poisheitetyn ruoan ongelma ei niinkään ole syntyvä biojäte tai ruoan päätyminen sekajätteen joukkoon, vaan kyse on ruoantuotannosta aiheutuneista turhista kasvihuonekaasupäästöistä sekä vesistöjä rehevöittävistä päästöistä. Niitä syntyisi vähemmän, mikäli hyödyntäisimme tuotetun ruoan tarkemmin. (https://www.saasyoda.fi/)