Asiat
Kosmetiikasta

Kosmetiikasta

Laskeskelin tuossa taannoin, minkä verran kosmetiikkaa tulee käytettyä sellaisina päivinä, kun lähtee konttorille töihin. Ennen varsinaista meikkausta, kasvoihin on tullut laitettua vuodenajasta riippuen 8-10 tuotetta. Tämän jälkeen, että silmät on saatu päähän tuotteita on käytetty lisää vähintään 7 tuotetta ja vielä huulipuna päälle. Hiukset on sitten jo toinen juttu.

Tietysti mieittyttää mitä kemikaalejan kosmetiikasta saa ja miten ne on tuotettu.

Suomalainen CosmEthics on luonut ratkaisun tähän ongelmaan: applikaatiolla skannataan kosmetiikkatuotteen viivakoodi ja hetkessä puhelimen näytölle ilmestyy selkokielinen lista kemikaaleista, joita tuote sisältää. Kun lisäksi personoi oman tilinsä, voi syöttää sinne yksittäiset aineet tai kemikaaliryhmät, joita haluaa välttää.

Vuonna 2004 astui voimaan kosmetiikkadirektiivi, joka kielsi eläimillä testattujen kosmetiikkatuotteiden myynnin EU:n alueella. Kiellon valvonta kuitenkin ontuu, ja tällä hetkellä asiassa luotetaan pelkästään yritysten omaan sanaan. Animalian sivuilta löytyy lista Suomessa myytävistä eläinkokeettomista kosmetiikkamerkeistä. Kansainvälisiltä listoilta (Eurooppa, USA) löytyy vielä satoja merkkejä lisää, joten kannattaa tarkistaa tilanne myös niiltä. Listalta löytyy suosimerkeistäni mm. The Body Shop ja Lumene.

Lumene tukee luonnon monimuotoisuuden turvaamista  ennallistamalla kymmeniä hehtaareja suoluontoa yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton  Hiilipörssin kanssa. Luonnonsuojeluliitto ja Lumenen ovat jo aiemmin tehneet menestyksellistä yhteistyötä vuosien 2007-2013 aikana. Silloin ennallistettiin pienvesiympäristöjä Pohjanmaan ja Satakunnan alueella sekä suoluontoa Pohjois-Pohjanmaan alueella. (Luonnonsuojelija 1/2020).


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *