Asiat
Vihreiden puoluekokouksen lopputulema

Vihreiden puoluekokouksen lopputulema

Vihreiden puoluekokous pidettiin  21. ja 22. toukokuuta 2022 Joensuussa. Kokouksen tärkeimpänä asiana oli uuden poliittisen tavoiteohjelman hyväksyminen vuosille 2023-2027. Useasta kohdasta päädyttiin myös äänestämään. Olen oheen nostanut muutamia itselle merkityksellisiä asioita laajasta ohjelmasta:

  • Monimuotoista luontoa tulee varjella ja suojella ympäristöä  ja hävitettyä luontoa on ennallistettava. Perustetaan uusia kansallis- ja luonnonpuistoja sekä laajennetaan vanhoja. Kielletään saimaannorpalle vaaraa aiheuttavat pyyntimenetelmät saimaannorpan levinneisyysalueella. Lisätään kaupunkivihreää asettamalla rakennetulle ympäristölle luontotavoitteet.
  • Tehdään reilu siirtymä ilmastopositiiviseen Suomeen ja vahvistetaan energiaitsenäisyyttä mm. jatkamalla ja vahvistamalla tarvittaessa nykyisiä tukia sekä tarjotaan energiaomavaraisuuslainoja kotien energiaremontteihin, öljylämmityksestä luopumiseen ja vähäpäästöiseen liikkumiseen.
  • Siirrytään kiertotalouteen ja kohtuullistetaan luonnonvarojen kulutusta pitämällä materiaalit käytössä mahdollisimman pitkään. Jaetaan, vuokrataan, korjataan sekä  muokataan tavaroita ja raaka-aineita.
  • Tuetaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia, niin että lasten oikeudet toteutuvat. Torjutaan nuorten syrjäytymistä ja vahvistetaan nuorten osallisuutta.
  • Kehitetään sosiaali- ja terveyspalveluita niin,  että ihmiset saavat inhimillistä ja vaikuttavaa terveydenhuoltoa elämäntilanteestaan ja asuinpaikastaan riippumatta.
  • Otetaan askeleita kohti perustuloa. Perustulo ratkaisisi monta kannustinloukkuihin ja etuuksien yhteensovittamiseen liittyvää ongelmaa. 
  • Palautetaan Suomen koulutus maailman parhaaksi ja nostetaan suomalaisten koulutustaso, oppimistulokset, korkeakoulutus ja tutkimus kansainväliseen kärkeen. Jokaisella lapsella tulee olla oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja tarvittavaan tukeen koko koulutuspolun ajan. Nuorille on oltava tilaa ja tukea erilaisille elämänpoluille, etsimiselle ja suunnan muuttamiselle.
  • Vahvistetaan taiteen ja kulttuurin asemaa, sillä kulttuurielämästä hyötyvät niin terveys, hyvinvointi, talous, työllisyys kuin jopa yhteiskunnan vakaus ja osallisuus.
  • Parannetaan mahdollisuuksia harrastaa niin, että kynnys astua kirjastoon, uimahalliin tai konserttiin on matala ihan jokaiselle. Taloudellinen tilanne ei saa olla este kulttuurin kokemiselle tai liikunnan harrastamiselle.
  • Taloutta tulee uudistaa niin, että se tukee ihmisten hyvinvointia ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Talouden on istuttava ympäristön kantokyvyn asettamiin rajoihin. Leikataan ympäristölle haitallisia yritys- ja verotukia ja painotetaan muita tukia edistämään elinkeinorakenteen uudistumista vihreään siirtymään.
  • Yrittämisen edellytyksiä tulee parantaa, että uusia työpaikkoja syntyisi erityisesti pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Sijoitetaan innovaatiohin kohdentamalla innovaatiorahoitusta vihreää siirtymää tukevien uusien ratkaisujen kehittämiseen ja kokeilemiseen.
  • Edistetään tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja ihmisten vapautta olla oma itsensä, sillä mikään yksittäinen ominaisuus ei saa määrittää yhteiskunnan silmissä yksilön arvoa tai ihmisyyttä.
  • Suomi on monikulttuurinen maa, jonka tulee kunnioittaa ihmisoikeuksia. Maahanmuuttajien kotoutumista on tuettava ja paperittomuuden aiheuttamaa osattomuutta on vähennettävä samalla luoden enemmän laillisia reittejä hakea turvaa.
  • Puolustetaan oikeusvaltion perusteita ja huolehditaan ihmisten turvallisuudesta, sillä jokaisella on oltava aito mahdollisuus hakea ja saada oikeutta.
  • Edistetään digitalisaatiota ja turvataan kansalaisten digitaaliset perusoikeudet. Digipalveluiden tulee olla saavutettavia, turvallisia ja käyttäjäystävällisiä sekä saatavissa myös ei-digitaalisesti sitä tarvitseville. 
  • Rakennetaan asuinympäristöjä, jotka palvelevat kaiken ikäisiä ja kuntoisia ihmisiä sekä tukevat ihmisten kohtaamista. Varmistetaan, että jokaisella asuinalueella on yhteydet lähiluontoon.
  • Rakennetaan tulevaisuuden kestävää ja reilua liikennejärjestelmää edistämällä junaliikennettä koko maassa ja pitämällä huolta teiden kunnosta. Lisätään kävelyä ja pyöräilyä edistävien hankkeiden tukea ja tuetaan sähköpyörien hankintaa. Tuetaan sähköautojen latausverkon ja biokaasun jakelun laajentamista sekä autojen yhteiskäyttöä.
  • Kohdennetaan maataloustuet aktiiviviljelijöille niin, että tuet ovat sidoksissa ruoantuotantoon, huoltovarmuuteen ja luonnon tarjoamien ekosysteemipalveluiden ylläpitämiseen. Varmistetaan hallittu ja oikeudenmukainen siirtymä eläintuotannon ja eläinperäisen ruoan kulutuksen vähentämiseksi sekä kasviperäisen ruoan tuotannon lisäämiseksi Suomessa.
  • Kielletään eläinten liikkumista rajoittavat parsinavetat, häkkikasvatus ja porsitushäkit sekä kipua aiheuttavat toimenpiteet, kuten porsaiden kastrointi ja vasikoiden nupoutus. Lisätään eläinten käytössä olevaa liikkumatilaa, virikkeitä ja ulkoilumahdollisuuksia sekä ulotetaan luomustandardien hyvinvointivaatimukset koskemaan kaikkia tuotantoeläimiä.

Tavoiteohjelmassa on paljon muutakin ja siihen voi tutustua täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *