Asiat
Liikakalastus

Liikakalastus

Syötkö kalaa ja jos syöt, niin millaista?

Vuodessa pyydetään luonnonvesistä tai kasvatetaan kalanviljeljylaitoksissa kaloja ja muita mereneläviä 200 miljoonaa tonnia. Eniten kalaa syövät islantilaiset, 90,7 kiloa henkeä kohden vuodessa. Suomalaisilta kalaa kuluu 15 kiloa henkeä kohden vuodessa. Vuonna 2018 kaikesta kalansaaliista heitettiin pois joko elävinä tai kuolleina 8 prosenttia.

WWF:n mukaan neljässä vuosikymmenessä monien kalalajien populaatiot ovat pudonneet lähes puolella, kaikkein kalastetuimpien vielä huomattavasti enemmän. Sinievätonnikalaa, japanilaisen keittiön herkkua, on jäljellä vain muutama prosentti entisestä määrästään. Ja kun yksi kalalaji romahtaa sukupuuton partaalle, kalastus siirtyy seuraavaan.

Karkean arvion mukaan merissä on kalaa 6–7 miljardia tonnia. Näistä kaupallisesti kiinnostavia lajeja oli vielä 1900-luvun alussa  3,3 miljardia tonnia, ennen kuin nykyisenlainen teollinen kalastus alkoi. 1900-alun yleisestä ajatuksesta, jonka mukaan “meret ovat ehtymättömiä”, on tultu tilanteeseen, jossa vähintään 80 prosenttia maailman kalapopulaatioista on liika- tai huippuunsa asti kalastettuja.

WWF:n arvion mukaan taloudellisesti hyödynnettävien kalalajien kannat ovat tarkkailuajanjaksona 1970–2010 romahtaneet jopa puoleen. Karuimpien arvioiden mukaan valtameret tulevat nykymenolla tyhjentymään liki kaikesta elämästä seuraavien viidenkymmenen vuoden aikana.

Sertifioidun kalan suosiminen on yksi tapa vastustaa liikakalastusta. Monien kansalaisjärjestöjen — esimerkiksi WWF:n ja Greenpeacen — selvitysten perusteella paras yleisesti markkinoilla olevista kalasertifikaateista on Maritime Stewardship Councilin (MSC) sertifikaatti.

Myös WWF:n Kalaopas auttaa tekemään vastuullisia kalavalintoja. Opas ohjaa vastuulliseen kuluttamiseen liikennevaloin. Oppaan suosituksia seuraamalla voit olla mukana vaikuttamassa siihen, ettei maailman meriä kalasteta tyhjiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.