Asiat
Kaupunkiviljely – askel kohti planetaarista kaupunkia

Kaupunkiviljely – askel kohti planetaarista kaupunkia

Olisiko hauskaa kevään tullessa upottaa kädet multaan lähellä kotiasi, ja pitkin kesää nauttia itse viljellyistä marjoista, salaateista, porkkanoista, perunoista ja muistakin vihanneksista ja juureksista? Tai kasvattaa vaikka kukkia? Kaupunkiviljelyllä tämä on mahdollista!

Kaupunkiviljelystä on myös muuta hyötyä. Se tarjoaa ekosysteemipalveluita, tukee sosiaalista yhteenkuuluvuutta, oppimista, ruoan tuotantoa ja parantaa luonnon monimuotoisuutta.

Keravalla on tällä hetkellä ainoastaan yksi viljelypalsta-alue, joka sijaitsee Talmantien varressa Jaakkolassa. Kirjoitushetkellä kaikki siellä olevat viljelypalstat ja -laatikot on vuokrattu, jolloin uudet innokkaat viljelijät joutuvat odottamaan pitkäänkin vapautuvaa palstaa. 

Keravalle rakennetaan uusia asuinalueita. Näiden läheisyyteen tulisi alun alkaen varata tilaa kaupunkiviljelylle. Myös muut, jo rakennetut asuinalueet ympäri Keravaa tulisi kartoittaa ja mahdollistaa viljely pienemmillekin alueille. Koulujen ja päiväkotien pihoilta voisi löytyä tilaa esimerkiksi laatikkoviljelyyn myös opetustarkoituksessa. Joutomailtakin kannattaa etsiä alueita viljelyyn, vaikka vain väliaikaisesti. Kestävää kaupunkia ei voi rakentaa täyteen elottomaksi.

Monimuotoiset pienviljelmät, kuten laatikko- , ruukku-, säkki- tai palstaviljelmät, voivat olla kaupunkimme keitaita sekä ihmisille että monille eliölajeille. Viljely on samalla hyötyliikuntaa, rentoutumista, elämyksiä ja onnistumisen iloa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *