
Lasten ja nuorten hyvinvointi
Lasten ja nuorten hyvinvointiin ja terveyteen suunnatut investoinnit ovat tärkeitä sosiaalisten ongelmien ja terveyteen liittyvien haasteiden ennaltaehkäisemisessä. Palveluihin pääsyä on helpotettava ja kehitettävä nuorille suunnattuja palveluja, myös digitaalisia palveluja. Palvelupolkuja on kehitettävä siten, että ongelmia voidaan sujuvammin hoitaa eri toimijoiden yhteistyönä. Etenkin nuorten mielialaa ja mielenterveyttä tukevia palveluja tulee kehittää niin, että oikea-aikaista ja osaavaa apua on saatavilla tarvittaessa ja joustavasti yhden luukun periaatteella. Mitä nopeammin ongelmatilanteisiin puututaan, sitä helpompaa on ehkäistä niiden pitkäaikaisvaikutuksia.
Mielenterveyshäiriöt ovat Suomessa merkittävin lasten ja nuorten terveysongelma. Vuoden 2023 kouluterveyskyselyjen mukaan uupumuksen kokemukset ovat lisääntyneet yläkoulun sekä toisen asteen opiskelijoiden keskuudessa. Kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuutta koki 31‒34 prosenttia perusopetuksen 8. ja 9. luokan sekä lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden tytöistä ja 7‒8 prosenttia pojista.
Tuleekin kehittää tapoja perheiden tukemisen, taata laadukas varhaiskasvatus ja kehittää myös koulujen oppilashuoltoa. Tämän lisäksi on tärkeää järjestää sekä perheille että lapsille ja nuorille itselleen nopeasti tarjolla olevaa kynnyksetöntä tukea, joka tarjoaa nopeaa apua sekä akuutteihin kriisitilanteisiin että pidemmän ajan haasteisiin. Palveluissa on vahvistettava ennakoivaa, varhaisen auttamisen otetta.