Asiat
Kävikö käry?

Kävikö käry?

Jihuu, se on täällä jälleen, ihana lämpö ja auringonpaiste! Ja jo kesäkuussa. Mutta muistaako auringosta nauttia turvallisesti ja laittaa oikeat suojakertoimet UV-indeksin mukaisesti. Itse en ole aina muistanut ja silloin on käry käynyt. Mutta sitten kun muistaa, selän puolelle on hankala laittaa suojavoiteita ihan itse. Mutta jostain luin keinon miten se onnistuu ja kuva ohessa varmasti aukaisee asiaa.

Pienellä maalitelalla saa hyvin levitettyä aurinkovoidetta selkään ja telan voi kätevästi pestä käytön jälkeen!

UV-indeksi kuvaa ultraviolettisäteilyn eli UV-säteilyn voimakkuutta. Suojautumistarve alkaa, kun UV-indeksi on yli 3. UV-indeksi 3 toteutuu etelärannikolla toukokuusta elokuuhun. UV-indeksin suurin arvo on Suomessa 5 – 6 ja se voidaan saavuttaa etelärannikolla keskikesällä keskipäivän aikaan. Välimeren maissa UV-indeksi on kesällä 8 – 10. Päiväntasaajan leveysasteilla tai vuoristossa UV-indeksi voi nousta yli 12:n.

UV-indeksiUV-säteilyn voimakkuus
0 – 2Heikko
3 – 5Kohtalainen: suojautumistarve alkaa
6 – 7Voimakas
8 – 10Hyvin voimakas
11 +Äärimmäisen voimakas
Lähde: Stuk:fi

Pilvipeite vaimentaa UV-säteilyä merkittävästi vasta ollessaan niin paksu, että ihminen ei enää näe omaa varjoaan. UV-säteilyn polte ei myöskään tunnu iholla, joten UV-indeksi voi olla yhtä korkea esimerkiksi tuulisena tai koleana kuin kuumanakin päivänä.

Kannattaa seurata säätiedotuksista (https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset) millaista UV-säteilyä ennustetaan, varsinkin jos rannalle on mieli.

Ohessa on kuvattu eri ihotyyppejä, joista voi saada vinkkejä omaan ihotyyppiin, jos sitä ei vielä tiedä.

IhotyyppiPalaaRuskettuu
Ikylläei
IIkylläjoskus
IIIjoskuskyllä
IVeikyllä
Vluonnostaan ruskea iho
VIluonnostaan musta iho
Lähde: Stuk.fi

I-tyyppiin kuuluvat ovat usein hyvin vaaleaihoisia, punatukkaisia ja pisamaisia, palavat auringossa hyvin nopeasti eivätkä rusketu lainkaan.

II-tyypin ihmiset ovat vaaleaihoisia ja vaaleatukkaisia sekä sini- tai vihreäsilmäisiä, jotka palavat usein ja ruskettuvat hieman.

III-tyyppiin kuuluvat ovat tyypillisesti ruskeatukkaisia ja harmaa- tai ruskeasilmäisiä. He kestävät aurinkoa suhteellisen hyvin, palavat joskus ja ruskettuvat hyvin.

IV-tyyppiin kuuluvilla on vaaleanruskea/oliivinvärinen iho, ruskeat silmät ja tummanruskea tai musta tukka. He palavat harvoin ja ruskettuvat hyvin.

Eurooppalaiset kuuluvat useimmiten näihin neljään ihotyyppiin. Kolmannes suomalaisista kuuluu tyyppeihin I tai II ja noin puolet tyyppiin III. Vain joka kymmenes on IV-tyyppiä, joka on vallitseva Etelä-Euroopassa.

Ihotyyppiin V ja VI kuuluvat ovat luonnostaan tummaihoisia ja -tukkaisia sekä sietävät hyvin aurinkoa. V-tyyppiin kuuluvat ovat ruskeaihoisia ja mustatukkaisia, esimerkiksi pohjoisafrikkalaiset ja intialaiset kuuluvat ihotyyppiin V. Ihotyyppiin VI kuuluvilla on musta iho ja musta tukka, tyypillisesti afrikkalaiset kuuluvat ihotyyppiin VI. Näillä ihotyypeillä ihosyöpä on harvinainen.

Lähteenä on käytetty Säteilyturvakeskusta (stuk.fi)


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.