Asiat
Matkalle mieli?

Matkalle mieli?

Koronapandemian aikana mm. liikkumis- ja kokoontumisrajoitusten voimassa ollessa ihmiset ovat huomattavasti vähentäneet mm. autolla ajamista. Matkustaminen maasta toiseen on ollut mahdollista vain työtehtävistä johtuvista syistä. Lentoliikenne on vähentynyt merkittävissä määrin. Tämän huomaa myös ns. lentomelualueella asuvana. On tapahtunut se mitä olisi pitänyt tapahtua jo vuosia sitten. Ilmastopäästöt ovat vähentyneet. Toki tähän vaikuttaa myös teollisuuden vähentyneet päästöt myös pandemiasta johtuvista syistä.

Entä sitten kun pandemia on ohi tai rajoituksia lähdetään höllentämään? Jatkuuko matkustelu samaan malliin kuin ennen pandemiaa? Allaolevasta kuvasta voi tutkailla liikenteen kasvihuonepäästöjä vuosilta 1990-2017.

Liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen kehitys vuosina 1990-2017. 

Entä sinä? Mihin olisit matkustanut ja miten, jos tätä pandemiaa ei olisi tullut? Miksi olisit matkustanut ja olisiko ollut aivan pakko?  Tuskin.

Pyöräily ja kävely ovat päästöttömiä tapoja liikkua ja julkinen liikenne tuottaa bensiinikäyttöiseen henkilöautoon verrattuna keskimäärin huomattavasti vähemmän hiilidioksidipäästöjä . Sähköauton päästöjen suuruus riippuu siitä, miten käytetty sähkö on tuotettu.

 Hiilidioksidipäästöt eri kulkuneuvoilla henkilökilometriä kohti. Kuvassa esitetyt arvot voivat hieman poiketa Suomen liikenteen päästöjen keskiarvoista.

Jos haluaa tutustua uusiin paikkoihin eri puolilla maapalloa, sitä voi tehdä myös virtuaalisesti omalta kotisohvalta esim Google Earth VR:llä (VR=VirtualReality). VR sovellukset sekä tekniikka kehittyvät koko ajan. Sitran mukaan vaihtamalla kaukomatkan virtuaalimatkailuun hiilijalanjälki pienentyy lähes 40 prosenttia vuodessa.

Kuva: Pixabay

Itse kukin voi vaikuttaa omasta liikkumisesta syntyviin päästöihinsä valitsemalla vähäpäästöisen matkustusmuodon.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *