Asiat
Eläinten viikko

Eläinten viikko

Meillä kotona on ollut kissoja. Ensin on valkoinen pitkäkarvainen kuuro Mikki-poika, sitten tuli perinteinen raidallinen maatiaskissa Ville. Muuttaessani kotoa pois, otettiin mieheni kanssa Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen (HESY) kautta kaksi tyttökissaa, Oona ja Atsa. Näiden jälkeen meille tuli löytökissa noin nelivuotias August (Aku). Kaikki kissat ovat olleet leikattuja. Mikki ja Ville saivat aikoinaan 70- ja 80 -luvuilla vaeltaa ulkona itsekseen, mutta jälkimmäiset olivat pääosin sisäkissoja ja elivät yli 15 vuotiaiksi.

Kuva: SEY

Eläinten viikkoa vietetään vuosittain 4.–10.10. Suomessa sitä on vietetty vuodesta 1959 alkaen. Tänä vuonna viikon teema on Arvokas kissa. Teemalla kiinnitetään huomiota kissan arvoon ja hyvinvointiin sekä hyvään kohteluun. Suomessa on meneillään kissakriisi. Arvion  mukaan maassamme hylätään vähintään 20 000 kissaa vuodessa.. Ongelman taustalla on eläimen heikko arvo, leikkaamattomuus ja niiden seurauksena syntyvät villiintyneet kissalaumat, joiden määrä monilla alueilla lisääntyy jatkuvasti. (SEY).

Aku

Kotieläimeksi otetun kissan heitteillejättö ja hylkääminen on metsästyslaissa (615/1993) kielletty.

Halutessasi voi allekirjoittaa SEY:n sivuilla vetoomuksen, jossa vaaditaan, että kissojen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti säädetään laissa pakolliseksi ja että kissojen rajoittamaton lisääntyminen kielletään lailla.

SEY:n Kissakriisikampanjan suojelija Kalevauva.fi on Eläinten viikon kunniaksi säveltänyt SEYlle ja kissoille omistetun kissakriisi-biisin, “joka on kokonaan kissojen itsensä sanoittama”!

Pidetään kissoistamme hyvää huolta!


2 thoughts on “Eläinten viikko

  • Author gravatar

   Hienoa, että eläinten viikkoa vietetään ja nostetaan esille tärkeää asiaa eläinten suojelusta. Luin juuri, että myös kun aloitetaan kaavoittamaan ja rakentamaan, kannattaa myös usein tilata selvitys alueen luonnosta. Toisinaan tarvitaan uhanalaisten eläimien selvitys, varsinkin jos epäillään, että alueella elää uhanalaisia eläimiä.

   • Author gravatar

    Olet oikeassa. Maankäyttö- ja rakennuslain 9 §:ssä tarkoitettuja kaavan vaikutuksia selvitettäessä otetaan huomioon kaavan tehtävä ja tarkoitus, aikaisemmin tehdyt selvitykset sekä muut selvitysten tarpeellisuuteen vaikuttavat seikat. Selvitysten on annettava riittävät tiedot, jotta voidaan arvioida suunnitelman toteuttamisen merkittävät välittömät ja välilliset vaikutukset mm. kasvi- ja eläinlajeihin, luonnon monimuotoisuuteen ja luonnonvaroihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *