Asiat
Aprillipäivä

Aprillipäivä

Aprillipäivän perinteen sanotaan usein alkavan vuodesta 1582, jolloin Ranskassa siirryttiin gregoriaaniseen kalenteriin. Keväinen hassutteluperinne tunnetaan kuitenkin ympäri maailmaa ja sen perinne juontuu 1500-lukua selvästi vanhempaan aikaan. Jo roomalaiset viettivät Hilaria-juhlaa 25. maaliskuuta ja hindujen maaliskuun alussa viettämä värien juhla Holi on vähintään yhtä vanha. Molempiin kuuluu yleinen hilpeys ja sosiaalisen koodin keventyminen. (wikipedia)

Kuva: Pixabay

Suomen ensimmäinen tunnettu aprillaaja on Hämeenkosken Kurjalan kartanon 13-vuotias neiti, joka hehkutti pilailuaan päiväkirjassaan 1. huhtikuuta 1800. Hän kirjoitti ruotsiksi, mutta suomennettuna tunnustus kuuluisi näin: ”Tänään olen narrannut mamselli Fortelinia niin, että kirjoitin kirjeen aivan kuin se olisi ollut rva Lindholmilta”, siihen oli merkitty ensimmäiseksi ’aprill’ (huhtikuu). (Tiede)

Kuva: Pixabay

Maaseudulla lasten huijaaminen aprillipilojen tapaisilla kepposilla kuului erityisesti tiettyihin töihin, jotka herättivät suurta uteliaisuutta ja joiden ajaksi lapset haluttiin pois jaloista. Esimerkiksi syysteurastuksen yhteydessä aikuiset saattoivat pyytää lasta hakemaan naapurista hännänvedintä, makkaranmittaa tai jotain muuta olematonta työkalua. Naapuri puolestaan juoksutti lapsen seuraavaan taloon, jonne esine oli muka juuri lainattu – tai ojensi lapselle naama vakavana jonkin kummallisen kapistuksen kotiin vietäväksi. (Tiede)

Kuva: Canva

Ranskalaiset vuorostaan tuntevat aprillipäivän nimellä Poisson d’Avril ja italialaiset pesce d’aprile , joka viittaa huhtikuiseen kalaan. Perinteen mukaisesti aprillipäivänä sekä Ranskassa, että Italiassa jekutetaankin kavereita kiinnittämällä heidän selkäänsä paperinen kala mahdollisimman huomaamattomasti. Kun taas Espanjassa aprillipilojen kaltaisia kepposia tehdään poikkeuksellisesti joulukuun 28. päivä, jolloin vietetään viattomien lasten päivää, espanjaksi Día de los Santos Inocentes. (Studio55)

Kuva: Pixabay

Skotlannissa aprillipäivää vietetään kaksi päivää. Tapana on lähettää kepposen uhri viemään muka tärkeää viestiä tai suorittamaan tärkeää tehtävää. Toinen päivä on nimeltään Taily Day. Vitsikkäät skotit teippaavat tuolloin toistensa selkään lappuja, joissa lukee ”Kick me” eli ”Potkaise minua”. Tanskassa ja Yhdysvalloissa aprillipäivää vietetään hyvin samoissa merkeissä kuin Suomessa. (Studio55)

Oikein mukavaa ja hyväntahtoista jekutuspäivää!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *