Asiat
Rumat ne vaatteilla koreilee, vai miten se menikään?

Rumat ne vaatteilla koreilee, vai miten se menikään?

Miten hankkia ja käyttää vaatteita niin, ettei turhaan kuormittaisi ympäristöä? Ekologisessa pukeutumisessa keskeistä on, että vaatteen elinkaari on mahdollisimman pitkä eikä vaatteita hankita kuin tarpeeseen. Itselle voi esittää muutaman kysymyksen silloin kun vaatteen hankinta on mielessä:

  • Tarvitsetko todella uuden vaatteen? Entä jos yhdistäisit vanhoja vaatteita uudella tavalla tai tuunaisit niitä?
  • Löytyisikö sopiva juhla-asu esimerkiksi vaatelainaamosta?
  • Hyödyntäisitkö kirpputoreja?

Kannataa pitää myös hyvää huolta jo olemassa olevista vaatteista.

Kuva: Pixabay

Vaatelainaamo on ekologinen vaihtoehto. Voit lainata vaatteita arkeen ja juhlaan sekä sellaisia vaatteita, joita et ehkä haluaisi ostaa itsellesi, mutta olisi kiva kokeilla. Vaatelainaamon idea on vuokrata vaatteita ja asusteita lyhyeksi aikaa kerrallaan. Näin ollen uusia vaatteita ei ole välttämätöntä ostaa.  Lainaamoilla on eripituisia ja hintaisia jäsenyyksiä. Vaatelainaamoita ovat mm. seuraavat:

Kuva: Pixabay

Jos kaappeihin on kertynyt tarpeettomia vaatteita tai asusteita, joista haluat päästä eroon helposti ja nopeasti on nettikirpputorit vaivaton tapa myydä ne pois. Riippuen kirpputorista voit joko itse ottaa kuvat ja hinnoitella tuotteet ja lähettää ne kirpputorille myytäväksi, jolloin voit myydä mitä mitä haluat. Vaihtoehtoisesti voi ostaa täyden palvelun, jossa pakkaat vain vaatteet huolellisesti ja toimitat ne kirpputorille, jossa ne tarkastetaan ja hinnoitellaan. Myydyistä tuotteista maksetaan 30-80 % riippuen tuotteen ulosmyyntihinnasta. Ne tuotteet, jotka eivät läpäise tarkastusta, toimitetaan postikuluja vastaan takaisin lähettäjälle tai toimitetaan niin halutessa hyväntekeväisyyteen. Muutamia nettikirpputoreja ohessa:

Kuva:Pixabay

Ilo on ollut myös huomata, että jotkin liikkeet kuten Andiata korjaavat asiakkaidensa vanhojen mallistojen vaatteita. Arela myy asiakkaidensa vanhat Arela-neuleet secondhandina ja myös huoltaa asiakkaidensa neuleet. Tämän lisäksi on vielä ompelimoita, joissa voi korjata ja tuunauttaa omia vaatteitaan.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *