Asiat 2024
Green Friday on ympäristöystävällinen vaihtoehto Black Fridaylle

Green Friday on ympäristöystävällinen vaihtoehto Black Fridaylle

Olin tänään kuulolla Green Friday-webinaarissa, jossa käytiin läpi mm. keväällä 2024 tehtyä tutkimusta kuluttajien ympäristöarvoista ja kulutustottumuksista. Tutkimus oli tehty Pohjoismaisen ympäristömerkinnän toimeksiannosta ja sen toteutti verkkokyselyllä tutkimusyritys Opinion. Vastaajia oli 4 516. Ohessa otoksia mm. tehdystä tutkimuksesta.

Kuluttajat kokivat kestävämmät valinnat vaikeiksi. Ympäristölle parempien valintojen tulisi olla helpompia, jotta vihreää siirtymää voidaan vauhdittaa. Ilmastonmuutos koettiin kriittisimpänä ympäristöongelmana pohjoismaissa ja Suomessa. Suomalaisista 73% on havainnut ihmisten aiheuttaman ilmastonmuutoksen vaikutuksista mm.

  • vuodenaikojen ajankohtien ja niiden kestojen muuttumiset
  • korkeammat lämpötilat
  • enemmän ja voimakkaampia myrskyjä.

Suomalaiset haluavat elää kestävämmin, ja

  • 88% on valmiita muuttamaan joitain elämäntapojaan, jos ne hyödyttäisivät luontoa
  • 81% pitää velvollisuutenaan valita ympäristölle ystävällisempiä tuotteita
  • 60% kokee tekevänsä tarpeeksi edistääkseen kestävämpää kulutusta.

95% pohjoismaalaisista  on jo tehnyt jotain vähentääkseen ympäristövaikutuksiaan, he

  • lajittelevat ja kierrättävät jätteet aina kuin se on mahdollista
  • vähentävät ruokahävikkiä
  • eivät osta mitää, mitä eivät välttämättä tarvitse
  • pienentävät sähkönkulutustaan kotona.

Vähemmälle huomiolle jäävät mm. lentomatkustuksen vähentäminen ja punaisen lihan välttäminen.

Nuorilla, 16-29-vuotiailla on kestävämmät kulutustottumukset. He hankkivat tuotteita käytettyinä, suosivat ympäristölle kestävämpiä liikkumismuotoja sekä syövät vegaani- tai kasvisruokaa. Yli 60-vuotiaat vuorostaan tekevät käytännöllisiä valintoja. He lajittelevat jätteet, vähentävät energiankulutusta ja valitsevat ympäristömerkittyjä tuotteita.

Suomalaiset kokevat, että monet tuotteet on tarkoituksella tehty lyhytikäisiksi. Lisäksi he ovat huomanneet, että uuden ostaminen on halvempaa kuin vanhan korjaaminen ja jopa joidenkin tuotteiden korjaaminen on on havaittu jopa mahdottomaksi. Lisäksi koetaan, että ympäristöystävällisten tuotteiden löytäminen vaatii ylimääräistä ponnistelua: tuotevalikoima on riittämätön, tuotteet ovat liian kalliita ja tuotteita on vaikea löytää.

Yrityksiltä ja viranomaisilta toivotaan enemmän toimenpiteitä. Ratkaisuja ovat mm. lainsäädäntö, kiertotaloutta tukevat tuotteet ja kolmannen osapuolen ympäristömerkit. Pohjoismaalaisista 81% pitää erittäin tärkeänä, että sertifiointijärjestelmät ovat riippumattomia.

Suomalaisten keskuudessa Joutsenmerkki on tunnettu ja siihen luotetaan.

  • 97% suomalaisista tunnistaa Joutsenmerkin
  • 87% luottaa tuotteen olevan ympäristölle hyvä valinta, jos sillä on Joutsenmerkki
  • 88% mielestä Joutsenmerkki helpottaa ympäristölle hyvä valintoja.

EU:ssa on noin 230 erilaista ympäristömerkkiä. Kuluttajat eivät tunnista eroa kolmannen osapuolen todentamien sertifiointijärjestelmien ja yritysten ns. omien sertifiointien välillä. Lähes puolessa ympäristömerkkijärjestelmissä on puutteita läpinäkyvyydessä ja valvonnassa.

EU:lla on oma ympäristömerkki. Merkin kriteereissä toistuvia teemoja ovat muun muassa energiatehokkuus, kemikaaliturvallisuus ja kestävästi tuotetut raaka-aineet. Kriteerit laaditaan kaikkien EU-maiden yhteistyönä, ja myönnetty merkki on voimassa koko EU:ssa. EU-ympäristömerkittyjä tuotteita on markkinoilla kymmeniä tuhansia, yli 20 tuoteryhmässä.

Vihreän siirtymän kuluttajasuojadirektiivi on päätetty EU:ssa keväällä 2024. Suomeen direktiivi tulee voimaan syksyllä 2026.  Direktiivi mm.

  • antaa kuluttajille mahdollisuuden tehdä tietoon perustuvia ostopäätöksiä ja näin edistää kestävämpää kulutusta. 
  • kieltää yleiset ympäristöväittämät
  • sallii ainoastaa viralliset sertifiointjärjestelmät ja kestävyysmerkit.

Yritysten tulee perustaa ympäristöväitteensä tieteelliseen näytttöön ja ne tulisi todentaa ennakkoon kolmannella osapuolella. Jatkossa vain EU:n laajuiset, hyväksytyt ympäristömerkit olisivat sallittuja.

Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki ovat jo linjassa Vihreän siirtymän kuluttajasuojadirektiivin kanssa.

https://joutsenmerkki.fi

https://eu-ymparistomerkki.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *