Asiat 2024
Romantiikkaa…kirjallisuudessa

Romantiikkaa…kirjallisuudessa

Romantiikka oli 1700-luvun lopussa Euroopassa alkanut taiteellinen ja älyllinen suuntaus, joka puhkesi kukoistukseen Saksassa 1790-luvulla ensin kirjallisuudessa ja lopulta filosofiassa. Romantiikan aikana suuntaukselle oli tunnusomaista tunteellisuus, spontaanisuus, kiinnostus mystiikkaan ja yliluonnollisiin ilmiöihin, pyrkimys entistä läheisempään luontosuhteeseen, kiinnostus tiedostamattomaan ja viettielämään sekä poikkeaviin tajunnan tiloihin. Romantiikan ajan taiteilija oli luova nero, uneksija ja haaveilija, jolla oli mystinen yhteys korkeampiin voimiin ja luontoon. Romanttiset tarinat saattoivat olla aikanaan epäloogisia ja runsaan tyylinsä takia myös sekavia. (Lähde Wikipedia).

Kirjailija Niina Meron mukaan romanttinen viihdekirjallisuus on muuttumassa nykypäivänäkin. Romantiikka on tarinoiden henkilöiden elämässä vain yksi elämänalue muiden joukossa. Nykyajan romanttisessa tarinassa sisällöksi ei enää riitä, että lempiväiset päätyvät vaikeuksien kautta voittoon.

Kirjakustantamo Kariston kustannustoimittaja Pirta Syrjänen on taannoin sanonut, että romanttisen kirjan korkea laatu määräytyy samoin perustein kuin minkä tahansa hyvän kirjan. Rakkaustarinan pitää olla huolellisesti kirjoitettu, sen rakenteen on toimittava ja kielen on oltava värikästä ja oikeaoppista. Juonivetoisuus on Syrjäsen mukaan romanttisen kirjan erityisvaatimus.

Eeva lehdessä 18.1.2022 Veera Mäkelä, joka on tutkinut romanttista kirjallisuutta, luetteli viisi syytä lukea romanttista kirjallisuutta. Antaapa hän myös muutaman lukuvinkinkin.

1. Romanttinen viihde lisää itsetuntemusta

Romanttisissa kirjoissa on yleensä onnellinen loppu. Siksi niiden avulla voi turvallisesti käsitellä vaikeita asioita, kuten vaikka lapsettomuutta. Kirjan tapahtumia voi peilata omiin vaikeuksiin, mikä asettaa murheet mittasuhteisiin. Esimerkiksi Mary Baloghin historialliset romaanit käsittelevät sotatraumoja.

2. Romanttinen viihde tarjoaa turvapaikan

Kun itsellä on rankkaa, romanttisesta viihteestä saa ihanan todellisuuspaon: lukiessa voi uppoutua muiden kohtaloihin, jotka ovat usein kaukana omasta. Ei ole ihme, että historiallinen Bridgerton-sarja nousi suosioon juuri ensimmäisenä koronatalvena. Sen maailmassa ei ole maskeja ja toiseen saa koskea.

3. Romanttinen viihde opettaa historiasta

Toisin kuin monissa muissa historiallisissa romaaneissa romanttisissa kirjoissa käsitellään muutakin kuin sotahistoriaa. Niissä nostetaan esiin myös vähemmistöjä. Alyssa Colen vakoojaromanssit tuovat keskiöön mustan kansan­osan äänen.

4. Romanttinen viihde antaa toivoa

Romanttinen viihde on samaa kirjallista perintöä kuin sadut: saat tuudittautua siihen, että kaikki selviää. Viihde voi tuoda lohtua ja uusia ajatuksia silloin, kun eniten tarvitsee. Ansa Tulivaaran (nimen takana Päivi Artikainen ja Kirsi Haapamatti) Dekolteen kääntöpiiri -kirjan suhteet pyörivät tutuissa Suomi-maisemissa.

5. Romanttinen viihde tuo ymmärrystä

Lukeminen on erinomainen tapa opetella olemaan itsensä ja muiden kanssa. Tarinoissa ihmisten sisäiset kokemukset tulevat esille ja lukija voi oppia ymmärtämään hyvin erilaisesta kokemuspiiristä tulevaa henkilöä. Klassikko­esimerkki on Jane Austenin Järki ja tunteet, jossa kaksi erilaista maailmankuvaa löytää tasapainon.

Itse olen enemmän rikosromaanien suurkuluttaja, mutta olenpa tässä taannoin lukenut pari Robert James Wallerin rakkausromaania, jotka tekivät kyllä vaikutuksen. Toinen oli Hiljaiset sillat, joka on tehty myös elokuvaksi ja toinen Hidas valssi.

Hiljaiset sillat romaanissa valokuvaaja Robert L. Kincaid  saapuu Iowaan, Madisonin piirikuntaan kuvatakseen ainutlaatuisia, vanhoja katettuja siltoja. Mies on viimeinen lajiaan, yksinäisen tien valinnut kulkuri, joka valokuvissaan pystyy kuvaamaan arkielämän kauneuden. Francesca Johnson on alun perin Italiasta sotamorsiamena tuotu, kauan sitten amerikkalaistunut perheenemäntä. Nainen on hiljalleen tyytynyt rooliinsa maanviljelijän vaimona, osana yhteisöä jossa runous ja taide eivät kuulu elämään. Eräänä kuumana elokuun iltana Robert ajaa autonsa Francescan pihaan kysyäkseen tietä Rosemanin sillalle. Siitä alkaa rakkaustarina, joka kestää vain neljä päivää., mutta nuo päivät muuttavat heidän loppuelämänsä. Ulkonaisesti elämä pysyy entisenlaisena, mutta on kuitenkin saanut kokonaan uuden merkityksen.

Hitaassa valssissa Michael Tillman on taloustieteen professori, joka ajaa vanhalla moottoripyörällä ja kävelee paljain jaloin opettaessaan oppilailleen Boolen algebraa. Hän tuntee välitöntä vetoa Jellie Bradeniin, kun tämä kävelee dekaanin vastaanotolle miehensä Jimmyn kanssa. Heillä molemmilla on kokemuksia Intiasta ja tämä mm. antaa lähtölaukauksen rakkaussuhteelle, joka kestää vain vuoden. Jellie katoaa sitten Intiaan ja Michael matkustaa myös Intiaan löytääkseen Jellien ja selvittääkseen Jellien menneisyyden. Lopulta Michael jäljittää Jellien hotelliin Periyar-järvellä ja Jellien tarkoin pitämä salaisuus paljastuu. Tämä on katkeransuloinen tarina kahdesta ihmisestä, jotka huomaavat, että todellinen rakkaus, kun se tulee, on harvoin reilua tai oikeaa.

Lukuiloa kaikille, kirjallisuuden lajista riippumatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *