Asiat 2024
Yhdeksän kymmenestä

Yhdeksän kymmenestä

UN Women Suomen vuonna 2023 teettämän kyselytutkimuksen mukaan 88 prosenttia suomalaisista naisista on kokenut  seksuaalista häirintää elämänsä aikana – eli lähes jokainen. Tutkimukseen vastasi 1067  18-69 vuotiasta suomalaisnaista ja siinä kartoitettiin laajasti eri ikäisten naisten koko elämän aikaisia häirintäkokemuksia.

”Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla  tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan  henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen,  halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri.  Seksuaalinen häirintä on yksipuolista ja sen  kohteelle vastentahtoista käytöstä.”

Häirinnästä vapaita paikkoja ei juurikaan ole. Häirintää koetaan kaduilla, puistoissa, ravintoloissa,  työpaikoilla, oppilaitoksissa, julkisessa liikenteessä ja kaupoissa – erityisesti julkisissa ja puolijulkisissa  tiloissa. Yleisimmät häirinnän muodot ovat ei-toivottu  koskettaminen, perään huutelu tai vislailu sekä epäasialliset ja häiritsevät seksuaalissävytteiset kommentit ja vitsit.

Seksuaalinen häirintä ei todennäköisesti ole ollut esimerkiksi 1990-luvulla 2020-lukua  harvinaisempaa.  Vastaushetkellä alle 35-vuotiaat  naiset korostuvat kokemusten yleisyydessä verrattuna vanhempiin ikäryhmiin. Syitä tälle voidaan etsiä  muun muassa siitä, että seksuaaliseen häirintään  liittyvän asenneilmapiirin suhteen on tapahtunut  viime vuosina Me Too -kampanjan myötä valtaisa  yhteiskunnallinen ja kulttuurinen muutos. Seksuaalisen häirinnän eri muodot tunnistetaan ja  tuomitaan tänä päivänä paremmin kuin koskaan, ja  seksuaaliseen häirintään myös suhtaudutaan vakavammin. Eräs 55-vuotias vastaaja kertoi, että hänen nuoruudessaan seksuaaliseen häirintään ei suhtauduttu vakavasti: ”Seksuaalinen häirintä kuitattiin 80-luvulla  usein ’pojat on poikia asenteella’.

Alaikäisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä on vakava ongelma,  jolla on pitkäaikaisia vaikutuksia tyttöjen ja naisten  elämään. Monet nyt aikuiset naiset kuvailevat kyselyn avovastauksissa seksuaalisen häirinnän alkaneen  jo varhaisina teinivuosina. Alaikäisenä koettu häirintä vaikuttaa avovastausten  perusteella järkyttävän erityisen paljon. Tapahtunutta ei välttämättä edes ymmärretä, sillä kyse saattaa  olla häirinnän kohteelle täysin uudesta ja vieraasta  asiasta.

Kaikki tutkimukseen  vastanneista 164:stä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista henkilöistä on kokenut seksuaalista  häirintää elämänsä aikana. Vähemmistöjen seksuaalisen häirinnän kokemukset ovat niin häirinnän  muotojen, tapahtumapaikkojen kuin vaikutustenkin  osalta huomattavasti yleisempiä kuin niiden henkilöiden kokemukset, jotka eivät määritelleet itseään kuuluvaksi yhteenkään vähemmistöryhmään.

Kaikista kyselyyn vastaajista eniten häirintää kokeneet ryhmät kokevat myös  eniten häirinnän erilaisia vaikutuksia.  Yleisimpiä vaikutuksia ovat oman liikkumisen  rajoittaminen, turvatoimien käyttäminen, psyykkiset  oireet sekä parisuhdestatuksesta valehteleminen tai  sen korostaminen.

Suosituksia seksuaalisen häirinnän vähentämiseksi raportin pohjalta:

  1. Paikkakohtainen selvittäminen. Tapahtumapaikoista vastaavien toimijoiden, kuten kaupunkien, työpaikkojen, julkisen liikenteen toimijoiden, kauppapaikkojen, anniskeluravintoloiden ja koulujen tulee tehdä omat  selvityksensä seksuaalisesta häirinnästä esimerkiksi  kyselytutkimuksen keinoin. 
  2. Tutkimustietoon  perustuvien toimenpiteiden suunnittelu ja  toimeenpano. Toimien  tulisi vastata kysymykseen: millaisilla toimenpiteillä varmistetaan, että tämä paikka on turvallinen tila mahdollisimman monelle erilaiselle ihmiselle? 
  3. Tiedon jakaminen ja  sosiaalisten normien  muuttaminen. Tasa-arvoa  edistämällä ehkäistään myös seksuaalista häirintää. On erittäin tärkeää, että seksuaalisen häirinnän  ehkäisemisen tärkeydestä puhuvat muutkin kuin sitä  kokevat ihmiset. Positiivisiin roolimalleihin ja esimerkkeihin panostaminen voi olla yksi tapa tehdä  asennemuutosta. On myös hyvä varmistaa, että kaikki  toimijat tietävät, kuinka toimia eri rooleissa häirintätilanteissa, esimerkiksi kohteena, sivustaseuraajana,  henkilönä, jolle häirinnästä kerrotaan, vastuussa olevana henkilönä.
  4. Moninaisuuden huomioiva eli intersektionaalinen lähestymistapa kaikkeen häirinnänvastaiseen työhön.Seksuaalinen häirintä kohdistuu  eri tavoin eri ikäisiin ja eri taustoista tuleviin henkilöihin.

Häirintää eniten kokevien ihmisryhmien turvallisuuden varmistaminen on asetettava kaiken häirinnän vastaisen työn keskiöön. Toimet häirinnän  ehkäisemiseksi ovat tehokkaita vain, mikäli niissä  otetaan huomioon erityisen haavoittuvaisessa asemassa olevat ryhmät.

Koko raportin voi tilata oheisen linkin kautta https://unwomen.fi/tilaa-raportti-yhdeksan-kymmenesta/

Raportissa on mukana myös tutkimukseen osallistuvien omia kokemuksia erilaisista häirintätätapauksista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *