Asiat
Ei avohakkuille

Ei avohakkuille

Maassamme on noin 48 000 eliölajia. Metsissä näistä elää  noin 20 000, mm. nisäkkäitä, lintuja, hyönteisiä, kasveja ja sieniä, joista peräti 833 on uhanalaisia ja uhanalaisten määrä kasvaa koko ajan. Metsien hakkuut eivät edistä näiden eliöiden elämää.

Kun näemme, että jossain kasvaa paljon puita, pidämme sitä metsänä. Valtaosa Suomen metsistä on kuitenkin talousmetsää, eli ns. puupeltoa.  Eli ihminen hakkaa puut ja istuttaa tilalle haluamaansa lajia. Oikeaa metsää ovat lehdot, korvet kangasmetsät, joihin ihmiskäsi ei ole koskenut eurot silmissä. Lähes 80 prosenttia näistä metsätyypeistä on arvioitu uhanalaisiksi.

Suomessa avohakataan metsiä n 100 000 hehtaaria vuosittain.  Parempi vaihtoehto avohakkuille on jatkuva kasvatus, jolloin metsikössä on monen ikäistä puustoa, jolloin metsä yhä näyttää ja tuntuu metsältä. Tuhanne eliölajit tarvitsevat lahopuuta ja petolinnut tarvitsevat suurikokokoisia puita.

Suomen metsistä tulisi suojella 17 prosenttia  YK:n biodiversiteettisopimuksen mukaan, johon Suomi on sitoutunut. Tällä hetkellä suojeltu määrä on vain kuusi prosenttia. Tehtävää siis vielä on.

Lähteenä käytetty: wwf.fi


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *