Asiat 2023
Ikigai – Elämän tarkoitus?

Ikigai – Elämän tarkoitus?

Monesti itse kukin saattaa pohtia, että mikähän se on elämän tarkoitus? Miksi täällä ollaan? Yksi syy voi olla elää hyvä elämä ja löytää elämään onnea ja merkityksellisyyttä, ikigai. Japanin kielessä ikigai koostuu kahdesta osasta: iki (elää) ja gai (syy). Japanilaisen filosofian mukaan meillä jokaisella on ikigai, syy olla olemassa. Ikigai saattaa olla myös japanilaisten pitkän iän selitys varsinkin Okinawan saarella, jossa pitkäikäisimmät asuvat Ogimissa, satavuotiaiden kylässä.

García ja Miralles, jotka ovat kirjoittaneet kirja ikigaista, matkustivat japanilaiselle Okinawan saarelle, jonka asukkaat tunnetaan pitkäikäisyydestä ja elinvoimaisuudesta. Kohteena oli Ogimin pikkukylä, jota kutsutaan satavuotiaiden kyläksi. He haastattelivat saarella asuvia vanhuksia ja haastattelujen pohjalta kirjasivat 10 ikigain sääntöä:

  1. Älä jää eläkkeelle, vaan pidä itsesi toimeliaana
  2. Ota rauhallisesti
  3. Älä syö itseäsi täyteen
  4. Vietä aikaa hyvien ystävien kanssa
  5. Hoida itsesi kuntoon seuraaviin syntymäpäiviisi mennessä
  6. Hymyile
  7. Mene luontoon
  8. Ole kiitollinen
  9. Elä hetkessä
  10. Seuraa omaa ikigaitasi.

“Okinawalaisten pitkään ikään vaikuttavat ikigain lisäksi ruokavalio, yksinkertainen ulkoilmaelämä, vihreä tee ja subtrooppinen ilmasto. Ystävyyssuhteiden vaaliminen, kevyt ruokavalio, riittävä lepo ja kevyt liikunta edistävät myös terveyttä”.

Ikigaita lähestytään neljästä eri suunnasta: se mitä rakastaa, se mitä maailmassa tarvitaan, se millä voi ansaita toimeentulonsa ja se missä on hyvä. Jos haluaa lähteä etsimään omaa ikigaita, voi ottaa työkaluksi Marc Winnin kehittämän kaavion. Se auttaa pohtimaan, miksi tekee tiettyjä asioita ja elääkö omannäköistä elämää.

Ympyröiden leikkauspisteisiin sijoittuvat ikigaihin vaikuttavat neljä asiaa: intohimo, elämäntehtävä, kutsumus ja osaaminen. Viimeisenä kuvion keskelle jää tila, joka on niin kutsuttu ikigai, eli se suuri intohimo, joka tuo elämään onnea, sisältöä ja tyydytystä, kuten García ja Miralles kuvaavat kirjassaan.

Psykologi Mihály Csíkszentmihályi on tutkinut tilaa, johon ihmiset vaipuvat uppoutuesssaan tavoitteelliseen toimintaan ja hän kutsui kokemusta flow’ksi. Yhteen asiaan keskittyminen on ehkä tärkein vaatimus kyseisen tilan saavuttamiseksi ja se vaatii häiriöttömän ympäristön ja jatkuvan tietoisuuden siitä mitä on tekemässä. Jokaisen meistä olisi hyvä löytää oma ikigainsa, oman elämänsä polttoaine. Sen voi saavuttaa esim. flow-tilalla.

Tutkija Owen Schafferin mukaan flow-tilan edellytyksiä ovat:

  1. Tieto siitä mitä tekee
  2. Tieto siitä miten tehtävän tekee
  3. Käsitys omista taidoista
  4. Tieto päämäärästä
  5. Toiminnan haastavuus
  6. Kyky vastata haasteeseen
  7. Vapaus keskittyä ilman häiriötekijöitä.

Okinawan saarelaisten elämänohjeet pitkään ja aktiiviseen elämään ovat meidän kaikkien mahdollista toteuttaa: älä huolehdi, omaksu hyvät rutiinit, vaali ystävyyssuhteita joka päivä, elä kiireetöntä elämää ja säilytä optimismi.

Japanilaisen käsitteen ichi-go ichi-e mukaan tämä hetki on nyt, eikä toistu. Kannattaa siis keskittyä nykyisyyteen ja nauttia elämän jokaisesta hetkestä. Oma ikigai on siinä tärkeä voimavara.

Oheinen, urugualaisen pedagogi Roberto Abadie Sorianon runo voi myös olla hyvänä ohjenuorana pitkään, täyteen elämään:

Muista terveet tottumukset,
ruokamäärät kohtuulliset.
Vältä liikaa lääkintää
ja vaikka joskus ärsyttää,
aina täytyy yrittää
tyynnytellä itseään.
Iloiten ja pelotta
liikuntaakin harrasta.
Lähde ulos kotoa
ystäviä tapaamaan.

Lähteenä on käytetty  Héctor Garcían ja Francesc Mirallesin Ikigai – Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain -kirjaa (Gummerus).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *