Asiat
Mistä tunnet sä ystävän?

Mistä tunnet sä ystävän?

Näin kesällä luonnossa liikkuu pörriäisten lisäksi paljon muutakin. Varsinkin maantasalla liikkuvista ei voi aina varmasti tietää, onko kyseessä ystävä vai ei ja tuleeko sitä varoa vai ei.

Ukkoetana

Kuva: Wikipedia

Ukkoetana on  Euroopan suurin maaetana ja voi kasvaa jopa 20 cm pitkäksi. Ukkoetanan voi joskus sekoittaa myös jopa 14 cm pitkäksi kasvavaan espanjansiruetanaan, joka on Suomessa luokiteltu erittäin haitalliseksi vieraslajiksi.

Ukkoetanat elävät enimmäkseen luonnonmetsissä. Ukkoetanat syövät lähinnä lahonneita lehtiä ja sieniä, joten ne eivät juurikaan aiheuta tuhoa ihmisten viljelyksille, kuten eräät muut etanalajit.

Ruumiin väri vaihtelee harmaan tai ruskean eri sävyissä, mutta myös täysin mustia tai hyvin vaaleita yksilöitä tunnetaan. Tavanomaisessa värityksessä selän keskellä on vaalea ja kyljillä mustat pitkittäisjuovat. Tärkeänä tuntomerkkinä täysikasvuisen yksilön antura on keskeltä jyrkästi vaalea ja reunoilta tumma, mutta nuorilla yksilöillä yksivärinen.

Espanjansiruetana

Kuva: Vieraslajit.fi

Espanjansiruetanan väritys vaihtelee laajalla skaalalla, useimmiten oranssista ruskean sävyihin, mutta värejä voivat olla myös harmaat sävyt ja jopa musta. Se leviää uusille elinpaikoille lähinnä maa-aineksen tai puutarhakasvien siirron mukana ja sille kelpaa puutarhojen monenlainen ravinto ja voi näin aiheuttaa suuria tuhoja kotipuutarhoissa ja viljelyksillä. Se syö koriste- ja hyötykasvien lehtiä, kukkia ja sipuleita. Espanjansiruetanat syövät myös eläinten raatoja, mm. kuolleita lajitovereitaan.

Rantakäärme

Kuva:Suomenluonto.fi

Rantakäärme on Suomen suurin käärmelaji ja sen erottaa tavallisesti jo kokonsa perusteella kyystä. Rantakäärme on myrkytön ja ihmiselle ja kotieläimille täysin harmiton. Laji on Suomessa rauhoitettu. Rantakäärmeen tavallinen aikuispituus on 70–80 senttimetriä.

Rantakäärmeen värityksessä on runsaasti vaihtelua. Tavallisia värejä ovat oliivinvihreä, harmaanvihreä, ruskeanharmaa, mustanharmaa ja musta. Selässä voi olla kirjailuna erikokoisia tummia täpliä, joskus lisäksi kyljissä vaaleita pilkkuja tai tummia pystyraitoja. Nahanluonnin jälkeen rantakäärmeen värit ovat kirkkaimmillaan. Nopeasti katsottuna väritys saattaa joskus muistuttaa kyyn sahanteräkuviota, mutta käärme, jolla on keltaiset, oranssit tai valkoiset niskatäplät on aina rantakäärme. Pää on selvästi pyöreämpi kuin kyyllä, jolla se on kolmiomainen. Muita tuntomerkkejä ovat esimerkiksi pään suuret suomut ja pyöreät silmäterät.

Kyy

Kuva: Luonnonelaimet.fi

Kyy on melko tukeva ja lyhyt käärme. Koiraiden tyypillinen pituus on 50–60 senttimetriä, naaraiden 60–80. Selässä kyyn koko mitalla on sahalaitakuvio, joka voi toistua vaaleana molemmissa kyljissä. Tummilla yksilöillä sitä ei välttämättä erota. Kyyllä päässä on paljon pieniä suomuja ja sen silmäterät ovat viirumaiset. Kyyn purema on harvoin hengenvaarallinen.

Kyytä on hyvä varoa, mutta ei se vihollinen ole. Sen sijaan Espanjansiruetana ei ole ystävä ja se tulisikin tavatessa aina hävittää keräämäällä ja tappamalla se katkaisemalla tai pudottamalla kiehuvaan veteen, niin julmalta kuin se kuulostaakin. Kuolleet etanat on syytä laittaa suljettuun jäteastiaan tai haudata syvälle maahan, jotta ne eivät jää ravinnoksi lajitovereilleen.

Lähteinä käytetty: Wikipedia, Vieraslajit.fi, Suomenluonto.fi ja Luonnonelaimet.fi


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *