Asiat
Hyväntekeväisyyttä

Hyväntekeväisyyttä

Helsingin yliopisto, Kansalaisareena ry ja Vastuullinen Lahjoittaminen VaLa ry ovat tehneet syksyllä 2020 selvityksen suomalaisten auttamishalusta korona-aikana.

https://www.vala.fi/b/tutkimus-korona-aika-innosti-suomalaisia-auttamaan-uusin-keinoin

Selvityksen mukaan vastanneista kaksi kolmasosaa kertoi auttaneensa perheenjäseniään, ystäviään tai naapureitaan ja 12 prosenttia oli antanut apua tuntemattomalle henkilölle. Vastanneista 28 prosenttia sanoi maksaneensa palveluista, joita eivät ole kuitenkaan pystyneet käyttämään koronaan liittyvien rajoitusten vuoksi.

Kuva: Pixabay

17 prosenttia vastaajista kertoi osallistuneensa yhteisöllisiin koronakriisiin liittyviin tempauksiin esimerkiksi laittamalla nalleja ikkunaan tai kiittämällä terveydenhuollon henkilökuntaa. Perinteisemmät auttamisen tavat, kuten vapaaehtoistyö ja lahjoittaminen, ovat myös olleet suosittuja. Vastaajista 26 prosenttia oli lahjoittanut rahaa hyväntekeväisyyteen. Lahjoituskohteina korostuivat terveys ja hyvinvointi, esimerkiksi sairastuneiden tukeminen sekä lasten, nuorten ja iäkkäiden auttaminen.

Kuva: Pixabay

Olen omalta osaltani yrittänyt laittaa kortta kekoon ja auttaa omalla panoksellani. Olen ryhtynyt kuukausilahjoittajaksi osaan jo ennen koronaa ja osaan koronan aikana.

Kuva. SOS-Lapsikylä

SOS-lapsikylä on niitä lapsia varten, jotka ovat vaarassa menettää, tai ovat menettäneet, vanhempiensa huolenpidon. SOS-lapsikylä haluaa purkaa laiminlyönnin, kaltoinkohtelun ja hylkäämisen kierteen ja taata, että jokainen lapsi ja nuori saa riittävän tukiverkon kasvaakseen parhaaksi versioksi itsestään.

SOS-lapsikylän auttamiseksi on erilaisia tapoja. https://www.sos-lapsikyla.fi/lahjoita/lahjoitusvaihtoehdot/

Kuva: Pelastakaa Lapset

Pelastakaa Lapset on vuorostaan sijaishuollon ja adoption eritysosaaja, joka tarjoaa lisäksi lastensuojelun avohuollon ja sosiaalihuollon tukiperhepalveluita. Lastensuojelupalvelut tarjoavat kunnille mahdollisuuden vahvistaa ja täydentää omaa lastensuojelutyötään sisällöllisesti monipuolisilla, kokeneiden asiantuntijoiden ammattitaitoisilla palveluilla. Tukimahdollisuuksia on monia. https://www.pelastakaalapset.fi/auta-lapsia/

Kuva: Unicef

UNICEF on YK:n lastenjärjestö, joka toimii kaikkialla maailmassa heikoimmassa asemassa olevien lasten puolesta. Unicef huolehtii, että lapsen oikeudet terveyteen, koulutukseen ja suojeluun toteutuvat. Unicef ottaa erilaisia lahjoituksia vastaan https://www.unicef.fi/tue-tyotamme/

Kuva: HESY

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry auttaa kodittomia lemmikkieläimiä saamaan paremman elämän.  Lahjoitusvarat käytetään hädänalaisten eläinten auttamiseen eli löytöeläinten talteenotosta aiheutuviin kustannuksiin, eläinlääkärikuluihin sekä eläinten ruokinta-, lääkintä- ja muihin hoitokustannuksiin. Auttaa voi eri tavoin https://www.hesy.fi/tue-toimintaamme/

Kuva: SEY

SEY Suomen eläinsuojelu on Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEY ennaltaehkäisee eläinsuojeluongelmia ja auttaa hädässä olevia eläimiä. SEY vaikuttaa lainsäädäntöön, viranomaisten toimintaan ja ihmisten asenteisiin. 

Lahjoittamalla yhä useampi koditon eläin saa uuden kodin, eläinten kaltoinkohtelu väheneeja pentutehdas sulkeutuu. https://sey.fi/lahjoita/

Auttaa voi siis monella tavalla. Löydä oma kohteesi ja lähde mukaan!


2 thoughts on “Hyväntekeväisyyttä

  • Author gravatar

   Hienoa, että tuo hyväntekeväisyyteen lahjoittaminen sekä muu auttaminen on lisääntynyt. Ja että asiaa selvitetään tällaisilla tutkimuksilla. En ihmettele, että näin korona-aikana tuo terveys ja hyvinvointi on korostunut.

   • Author gravatar

    Helsingin Sanomissa 14.4.2021 mm. Plan International Suomen pääsihteerin Ossi Heinänen toteaa,
    että kiristynyt taloustilanne on Planin osalta näkynyt jonkin verran yritysten tekemien lahjoitusten vähenemisenä.
    Yksityishenkilöiden lahjoitushalukkuus on Heinäsen mukaan pysynyt samana tai jopa hieman kasvanut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *