Asiat
Kiertotaloutta

Kiertotaloutta

Korjaatko tai korjautatko rikki menneen vaatteen vai heitätkö sen roskiin? Suositko käyttötavaroiden lainaamopalveluita? Harrastatko kaupunkiviljelyä?

Itse korjautan ja tuunautan vaatteita paikallisessa ompelimossa. Vielä en ole ole hyödyntänyt lainaamopalveluita, mutta ikkunanpesimen lainaaminen voisi olla ajankohtaista. Polkupyöräkin pitäisi korjauttaa.

Kuva: pixabay

Kiertotalous on talouden uusi perusta, jossa tuotanto ja kulutus mahtuvat maapallon kantokyvyn rajoihin. Kestävä luonnonvarojen käyttö varmistetaan pitämällä materiaalit käytössä mahdollisimman pitkään, jotta niiden arvo säilyy. Kertakäyttökulutuksen sijaan tavaroita ja raaka-aineita jaetaan, vuokrataan, korjataan, päivitetään ja kierrätetään. (ym.fi)

Suomelle laaditaan strateginen kiertotalouden edistämisohjelma vuoteen 2035. Tavoitteena on muutos, jolla kiertotaloudesta luodaan talouden uusi perusta. Ohjelmalla hallitus haluaa vahvistaa Suomen roolia kiertotalouden edelläkävijänä. (ym.fi)

Logo: jalotus.fi

Meillä Keravalla on Jalotus , joka on kestävää elämäntapaa edistävä yhteisöllinen kiertotalouskeskus. Keskus tarjoaa ihmisille mahdollisuuden oppia ja toteuttaa kiertotaloutta. Jalotuksessa toimii mm. lainaamo, puutyöverstas, pyöräverstas ja yhteisöviljelmä. Lisäksi se järjestää myös erilaisia kursseja. Jalotus sijaitsee Keravan kartanon piha-alueella sijaitsevissa entisen navetan tiloissa.

Kuva: kaupunkiaktivismi.fi

Kiertotalouskeskuksen perustaminen toteutettiin Sitran ja Keravan kaupungin hanketyönä vuoden 2018 aikana. Hankkeen aikana luotiin monistettava kiertotalouskeskuksen toimintamalli ja vuoden 2019 keväällä mallia on jaettu uusiin kohteisiin. Yhteisössä toimii niin yrittäjiä, vapaaehtoisia, kaupungin toimijoita kuin yhdistyksiäkin. Kaupungin palveluista toimintaan osallistuvat kansanopisto, nuorisopalvelut ja sosiaalipalvelut. (jalotus.fi)

Yhteisön toimintaa voi seurata Jalotuksen verkkosivuilta osoitteessa jalotus.fi ja sosiaalisen median kanavista esim. https://www.facebook.com/jalotus


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *